De Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) heeft de FSSC 22000 standaard ontwikkeld en dit is de eerste wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. De standaard is goedgekeurd door de GFSI en biedt een kans om internationale harmonisatie te realiseren. De FSSC 22000 is gebaseerd op de ISO 22000, de technische specificaties van ISO / TS 22002-1 én ISO / TS 22003 en houdt rekening met het initiatief van de Global Food Safety’s gap-analyse.

De FSSC 22000 is vergelijkbaar met de Nederlandse HACCP Criteria zodat HACCP gecertificeerde bedrijven met relatief weinig inspanning aan de FSSC 22000 eisen kunnen voldoen. De GFSI heeft de eisen m.b.t. de standaard verhoogd. HACCP heeft besloten om hier niet meer in mee te gaan. De nieuwe HACCP-standaard – versie 5 voldoet dus niet meer aan de GFSI-eisen. Veel bedrijven zetten daarom hun HACCP certificaat om naar FSSC 22000.

Insect Europe BV is er als eerste insecten-verwerkende bedrijf in geslaagd deze certificering in de wacht te slepen. Al vanaf 2013 is een start gemaakt met het kweken en verwerken van insecten, vanaf de start zijn we contact geweest met DNV-GL en samen is het systeem voor een voedselveilig product uitgewerkt. Twee keer per jaar worden audits uitgevoerd om constant verbeteringen door te voeren, met vertrouwen mogen we nu internationaal onze insecten als voedsel verkopen. Transparantie in de keten is voor ons belangrijk, Insect Europe BV werkt samen met partijen die dit ook doen.